Оранжев код за опасно силен вятър е обявен в осем области

...
Оранжев код за опасно силен вятър е обявен в осем области
Коментари Харесай

Времето днес: Оранжев код за опасно силен вятър в 8 области

Оранжев код за рисково мощен вятър е обявен в осем области на страната, демонстрира информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е в действие за областите Бургас, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. В тези области се чака поривите напразно да доближат 28 м/сек. 

В 18 области на страната е в действие жълт сигнален код за мощен вятър – Благоевград, Варна, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София град, София област, Стара Загора. В тези области се чака поривите напразно да доближат 22-24 м/сек.



Днес ще има превалявания в Южна България - обилни следобяд и през нощта против понеделник в Рило-Родопската област. Вечерта ще завали и в Северозападна България, само че там дъждът ще е слаб. Вятърът от юг ще се усили и ще бъде мощен и плевел, слаб до сдържан ще остане единствено в западната половина на Дунавската низина. 

Ще се задържи топло за февруари с оптимални температури сред 14° и 19°, в София - 15-16°.

Предимно облачно ще бъде и по Черноморието, само че без превалявания. Ще духа мощен и плевел вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат сред 13° и 18°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето по южното крайбрежие ще бъде 2-3 бала, а по северното - 3-4 бала.

В планините ще бъде най-вече облачно. Главно в Рило-Родопската област ще има превалявания от дъжд, над 1800-2000 метра - от сняг. Ще духа мощен и плевел юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 8°, на 2000 метра - към 2°.

През първите дни от новата седмица ще бъде облачно, с превалявания от дъжд. На повече места в страната и повече по количество ще са в понеделник, а във вторник ще намалеят по обсег и количество. В понеделник вятърът ще отслабне, ще е до сдържан в източната половина от страната; във вторник ще се ориентира от северозапад, ще бъде сдържан. Температурите ще се намаляват, само че ще останат по-високи от нормалните за интервала.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР